Bouwer
Erik Houtepen
Pure Energie
Maak kennis met de bouwers
van Windpark Deil
Wind of geen wind: dagelijks werken er tientallen professionals aan de bouw van de elf molens in Windpark Deil. Wie zijn deze bouwers? We stellen ieder kwartaal één van die windmakers voor. Deze keer is dat Erik Houtepen van Pure Energie.
Leeftijd
47
Woonplaats
Goes
Functie
Projectmanager
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Erik: “Ik ben verantwoordelijk voor de bouw van windturbine 1 en 2 van Windpark Deil. Je kunt mij in ieder geval elke donderdag op de bouwplaats naast de A15 bij Haaften vinden. Projectmanager zijn betekent vooral veel bellen, regelen en vergaderen. Samen met de aannemers zorg ik ervoor dat we ook precies datgene bouwen wat we afgesproken hebben. Je kunt je voorstellen dat een dergelijk project heel nauw luistert, er zijn veel partijen bij betrokken. Op het park maar ook daarbuiten, zoals de overburen van onze werkkeet. Ik zorg er ook voor dat de mogelijke overlast voor onze buren tot een minimum beperkt blijft.”
Heb je altijd in de wind gewerkt?
“Nee. Ik heb een achtergrond in civiele techniek. Zes jaar geleden ben ik in de windenergie gerold. En als je eenmaal gegrepen bent door het ‘windvirus’, dan blijf je gegrepen. Elk park waar ik heb gewerkt of ga werken, heeft zijn eigen unieke kenmerken en uitdagingen. Windpark Deil heeft bijna de hoogste molens van Nederland. Mijn vorige klus was Windpark Krammer in Zeeland, een thuiswedstrijd voor mij. En tot nu toe het grootste park van Nederland met 36 molens. Maar dat record gaat gebroken worden door mijn volgende project, windpark Zeewolde. Daar gaat een burgerwindcoöperatie 83 grote molens bouwen, die 220 kleinere windmolens gaan vervangen. Ik vind het mooi om van zo dichtbij bij deze innovatieve, duurzame projecten betrokken te zijn.”
Wat is voor jou de grootste uitdaging van Windpark Deil?
“Dat is onbetwist de grootte van de turbines in combinatie met de Betuwse grond. Omdat de molens zo hoog en groot zijn, moeten de kranen die de molens omhoog hijsen natuurlijk ook heel groot zijn. En daarvoor moeten de kraanopslagplaatsen ook weer zwaarder worden, net als de fundaties. Want hoe hoger en groter de windturbine, hoe langer de hijskraan en hoe hoger de lasten zijn die de kraan moet tillen. Dit vraagt om meer stabiliteit en hogere eisen aan de kraanopstelplaatsen. En dan is de Betuwse bodem uitdagender dan ik had verwacht. Klei, veen en de waterhuishouding zijn complicerende factoren. Maar hoe ingewikkelder, hoe leuker voor een civiel ingenieur natuurlijk. Er zijn zo veel aspecten waar je dan weer rekening mee moet houden en ook de kosten moeten in toom worden gehouden. Ik ben trots op ons team en de prettige samenwerking met onze aannemers GMB en Van den Heuvel en op het feit dat we met hard werken (weer) keurig op schema liggen en volgens de huidige planning de molens in november omhoog gehesen kunnen worden.”
Hoe gaat het hijsen van de molens?
“De molens komen in delen aan. Dat op zich is al een huzarenstukje. Onze windmolenleverancier Vestas uit Denemarken zorgt voor het transport. Een speciaal team controleert of de aanrijroute vrij is, omdat de wieken alleen al 70 meter lang zijn. Ze kijken of bijvoorbeeld verkeersborden het maken van een bocht hinderen. Dan gaat zo’n bord even de grond uit. Eenmaal op het park worden de delen van de toren op elkaar geplaatst. Dan komt het machinehuis, dan de rotor en daarna de bladen. Dat hijsen van een hele molen duurt alles bij elkaar een week. En dan maar hopen dat het op hijsdagen niet waait. Want dan kunnen we niet doorwerken.”
Wat is voor jou de spannendste dag van het project?
“Dat is toch wel de dag dat de molens voor het eerst gaan draaien. Dan weet je of alles goed is gegaan. Want in mijn ervaring zijn de laatste weken tot aan dat moment heel hectisch. De dag dat de leverancier komt en met de molens voor de deur staat, die staat vast. Dan moet alles klaar zijn. Dat is een race tegen de klok die laatste dagen en weken. En dan is dat eerste moment van draaien heel spannend.”
Zijn jullie nog iets bijzonders tegen gekomen tijdens het graven van het fundament?
“Nee, alleen maar water gelukkig.”