Skip to content

Bouwer
Marc van der Veer

Burgerwindcoöperatie West-Betuwe

Maak kennis met de bouwers
van Windpark Deil

Wind of geen wind: dagelijks werken er tientallen professionals aan de bouw van de elf molens in Windpark Deil. Wie zijn deze bouwers? We stellen ieder kwartaal één van die windmakers voor. Deze keer is dat Marc van der Veer van Betuwewind.

Leeftijd

46

Woonplaats

Hellevoetsluis

Functie

Projectmanager

Wat heb jij met wind?

Marc: “Eigenlijk is dat pas acht jaar geleden begonnen. Toen kwam ik aan het werk bij turbineleverancier Vestas als betonopzichter. Vanaf dat moment altijd in de wind gewerkt. Als je dan van dichtbij mag meemaken wat wind voor ons kan doen, dan raak je steeds nauwer betrokken bij natuurlijke energiebronnen. Wind zie ik als een natuurproduct, een niet-tastbare kracht waar wij ons voordeel mee kunnen doen.”

Heb je altijd in de wind gewerkt?

“Nee. Ik heb een achtergrond in civiele techniek. Ik ben twintig jaar geleden begonnen bij Rijkswaterstaat. Mijn eerste baan was ik opzichter bij de bouw van nieuwe rijkswegen. De A15 op de Maasvlakte bij Europoort kan ik voor je uittekenen. In mijn werk beleef ik veel plezier aan het ontwikkelen van nieuwe oplossingen. Innovatie als je wilt. Iedere innovatie komt met risico’s. Het managen van die risico’s vind ik net zo leuk als het ontwikkelen van de innovatie zelf. Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling om fundaties voor windmolens in 3D te construeren. Dat is nog steeds relatief nieuw en heeft veel voordelen als het gaat om het besparen van de hoeveelheid beton die in de fundatie moet. Zeven jaar geleden ben ik met 3D aan de slag gegaan.”

Kun je jouw werk voor Betuwewind omschrijven?

“Ik ben verantwoordelijk voor het hele proces van ontwerpen en bouwen van de vier molens van de burgerwindcoöperatie in Windpark Deil. Samen met Frans Joseph Brekelmans, Gerlach Velthoven, ontwerpteams en de bouwopzichter realiseren we dit project. De ontwerpfase is voorbij. Nu ben ik vooral druk met het bouwproces. We werken met vijf verschillende aannemers voor bouwwegen en kraanopstelplaatsen, parkbekabeling, windturbinefundamenten en windmolens. Hiernaast stem ik veel af met lokale overheden zoals Waterschap, Staatsbosbeheer en de ontwikkelaars die de andere molens in Windpark Deil ontwikkelen.”

Windpark Deil is voor jou…?

“Een mooie uitdaging. Het is een van de weinige windparken in Nederland dat in een natuurgebied wordt ontwikkeld. Dat brengt extra afstemming met zich mee en de permanente opdracht om de molens met een minimale schade voor de natuur te realiseren.”

Waar haal je het meeste werkplezier uit?

“Uit het vermijden van zaken die mis zouden kunnen gaan. Risico’s op voorhand zien en zorgen dat de dingen precies goed gaan en goed passen: dat is mijn grootste lol.”

Wat moet iedereen – volgens jou – weten van windenergie?

“Dat het een natuurproduct is dat Moeder Aarde ons aanbiedt.”

Wat doe je over drie jaar?

“Dan zit ik nog steeds in het hetzelfde vak en misschien wel aan het werk met een windproject in het buitenland. Ben benieuwd naar de bouwprocessen over de grens.”

Ontdek de
locatie

Waar komen de molens in Windpark Deil?

LEES VERDER
Back To Top