Skip to content

Omgevingsfonds wil impact maken

Omgevingsfonds West Betuwe levert een positieve bijdrage aan de leefbaarheid in de directe omgeving van de Windparken Deil en AVRI.

Omgevingsfonds West Betuwe

Het is in Nederland gangbaar om na de ontwikkeling van een nieuw windpark een gebiedsfonds in te richten. Zo komen de baten van het windpark voor een deel ten goede aan de lokale gemeenschap. Windpark Deil heeft  Omgevingsfonds West Betuwe opgericht. Een deel van de opbrengst komt ten goede van dit fonds.

Impact in de regio met financiering uit het omgevingsfonds
Het Omgevingsfonds West Betuwe verstrekt jaarlijks subsidies voor projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en duurzame energie, leefbaarheid en sociale samenhang. In 2023 ging er weer een mooi bedrag van Windpark Deil naar het fonds.

Voor de bijdrage van het park wordt 0,50 euro per opgewekte MWh aangehouden. Vanuit Windpark Deil ging sinds de start van het windpark al € 641.000 naar Omgevingsfonds West Betuwe. In 2023 was dit € 127.000. In 2023 ontvingen 10 projecten een bijdrage; in totaal voor € 75.000.

Voor welk project vraag jij een bijdrage aan?
Heb je een goed idee voor jouw eigen omgeving? Inwoners van de kernen Geldermalsen, Meteren, Deil, Enspijk, Est, Haaften, Hellouw, Kapel-Avezaath, Tuil, Waardenburg en Wadenoijen kunnen met hun lokale project in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Omgevingsfonds. Het buitengebied van Neerijnen, Beesd, Gellicum en Ophemert valt ook in het werkgebied van het fonds.

Wil je een aanvraag doen in de ronde van 2024? Dien die dan op tijd in.  Kijk voor voorbeelden en de actuele informatie op https://omgevingsfondswestbetuwe.nl/.

Back To Top