Skip to content

Bouwer
André Herrmann

YARD ENERGY Group B.V.

Maak kennis met de bouwers
van Windpark Deil

Wind of geen wind: dagelijks werken er tientallen professionals aan de bouw van de elf molens in Windpark Deil. Wie zijn deze bouwers? We stellen ieder kwartaal één van die windmakers voor. Deze keer is dat André Herrmann van YARD ENERGY Group B.V.

Leeftijd

47

Woonplaats

Zwolle

Functie

Projectmanager

Waar zitten we?

André: “We bevinden ons op het Molenveld in Waardenburg, het gebied dat ingeklemd ligt tussen de A2, de A15, de Betuwespoorlijn en de spoorlijn Utrecht-’s-Hertogenbosch. Hier bouwt YARD ENERGY vijf windmolens voor Windpark Deil B.V. die onderdeel uitmaken van Windpark Deil. En daar ben ik als projectmanager verantwoordelijk voor. Maar ik ben al veel langer bekend met het Molenveld. Al in 2002, toen ik nog voor NUON werkte als development manager voor windenergie, kwam ik naar dit gebied als potentieel geschikte locatie voor windenergie. Dat plan werd later bevestigd door de Gelderse Milieufederatie. Daarna werd het Molenveld ook door de Provinciale Staten van Gelderland naar voren geschoven als zoekgebied voor wind. Ik vertrok bij NUON en begon voor mezelf. In 2011 werd ik gebeld om te kijken of we dit windpark verder vorm konden geven en heb ik het project als adviseur weer opgepakt. Tot slot werd ik in 2017 door YARD ENERGY Group B.V. gevraagd om hier projectmanager te worden. Daarmee is Windpark Deil wel het windpark waar ik het langst bij betrokken ben in Nederland”.

Wat zijn de voornaamste kwaliteiten van een projectmanager?

“Je moet alle touwtjes aan elkaar kunnen knopen. Je moet de taal van iedereen die bij het project betrokken is, kunnen spreken. Techniek kunnen duiden aan niet-technici en eventuele zorgen bij omwonenden, beleidsmakers en financiers kunnen begrijpen en vertalen. Het is in mijn werk de uitdaging om elke betrokkene mee te nemen zodat de bouw van de windmolens zo soepel mogelijk verloopt. Ik ben voor het vinden van, soms minder voor de hand liggende, oplossingen. En tijd, kwaliteit en geld moeten vanzelfsprekend met elkaar in verhouding staan”.

Heb je vaker een windpark met drie partners gebouwd?

“Nee, niet eerder. Maar ik moet zeggen dat dat het werk nog leuker maakt. Want je leert van elkaar en je houdt elkaar scherp, op het gebied van veiligheid bijvoorbeeld. Maar we lijken wel dicht op elkaar te zitten, omdat de afstand tussen iedere windmolen hemelsbreed 400 meter bedraagt. Maar om bij de andere windmolens van het park te komen moet ik kilometers afleggen, omdat we door de snelweg, sloten en andere natuurlijke hindernissen van elkaar gescheiden zijn”.

 Hoe staat het met jullie deel van Windpark Deil?

“De vijf fundaties zijn gerealiseerd en de onderste mastsecties van alle vijf de molens waren voor de Kerstdagen klaar. Eind januari gaan we, mits het weer het toelaat, de wieken hijsen en dan hoop ik dat de molens eind februari helemaal overeind staan. Dat kun je nooit helemaal met zekerheid zeggen natuurlijk, omdat het met het op- en afbouwen van de kraan al een week duurt om een molen te hijsen en je afhankelijk bent van de wind. Als alles aangesloten is, gaan we proefdraaien en in juni wordt Windpark Deil officieel geopend.”

Als het werk erop zit, waar ga je Windpark Deil het meest aan herinneren?

“Aan de civieltechnische uitdagingen die hier waren, met het aanleggen van wegen en kraanplaatsen en met de netaansluitingen. Ik ben blij dat ik op die dossiers mijn kennis heb kunnen inbrengen. Daar ben je toch projectmanager voor. Het Engelse gezegde luidt ‘Never a dull moment’, daar hebben wij ‘Never a Deil moment’ van gemaakt!”.

Bouwer
Marc van der Veer

BETUWEWIND

LEES VERDER

Ontdek de
locatie

Waar komen de molens in Windpark Deil?

LEES VERDER
Back To Top